Zasady bezpieczeństwa Stok Stacja Narciarska – Covid 19
DBAJMY WSPÓLNIE O NASZE ZDROWIE!
Nie ma na to lepszego sposobu, niż rześkie i czyste górskie powietrze! W tym sezonie jazda na nartach będzie trochę inna. Bazując na aktualnych wytycznych, przepisach i zaleceniach wydanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Zdrowia i Rozwoju na zimę 2020 / 2021, wprowadzamy dodatkowe procedury, które mają na celu zagwarantowanie bezpieczeństwa wszystkim turystom oraz pracownikom.
Każdy z nas może w dużym stopniu przyczynić się do zapewnienia bezpieczeństwa sobie i innym, dlatego prosimy o bezwzględne przestrzeganie poniższych środków zapobiegawczych:
Działania, które podjęliśmy, by wypoczynek na Stok Stacja Narciarska był bezpieczny:
- Wyposażyliśmy pracowników stacji w środki ochrony indywidualnej – maseczki, rękawiczki, oraz środki do dezynfekcji.
- Na terenie stacji umieściliśmy ogólnodostępne, opisane i regularnie uzupełniane dozowniki z płynem dezynfekującym ( przy każdej kasie, przy wejściu do karczmy, w karczmie, przy zewnętrznym stanowisku gastronomicznym).
- Zastosowaliśmy separatory, które mają pomóc w utrzymaniu dystansu społecznego w kolejkach do kas, karczmy, oraz w kolejce do bramek na kolei.
- Regularnie dezynfekujemy przestrzenie wspólne i najczęściej używane elementy wyposażenia (klamki, blaty, włączniki i uchwyty).
- Przestrzegamy obowiązku zasłaniania nosa i ust podczas pracy.
- W zależności od warunków pogodowych systematycznie wietrzymy pomieszczenia wchodzące w skład Stok Stacja Narciarska .
- Zwiększyliśmy odległości między pracownikami stacji oraz wprowadziliśmy rozwiązania, które ograniczają ich kontakty – np. zmianowy tryb pracy oraz podział obiektu na kilka stref.
- Przygotowaliśmy miejsce do izolacji osoby wykazującej objawy infekcji
(na terenie Hotelu Stok). - Na terenie stacji znajdują się plakaty oraz naklejki z najważniejszymi zasadami bezpieczeństwa oraz numerami telefonów alarmowych.
- Powiatowa Stacja Sanitarno -Epidemiologiczna : 22 25 00 115
- Telefon alarmowy : 999, 112
- W środkach służących do przemieszczania się (tj. wyciąg, kolej, przenośnik taśmowy, itp.) nie występuje limit osób w przypadku, gdy miejsca zajmować będą osoby zamieszkujące w jednym gospodarstwie domowym lub mające wspólny nocleg lub wspólnie podróżujące do stacji.
JEDNAK ISTNIEJE BEZWZGLĘDNY OBOWIĄZEK ZASŁANIANIA UST I NOSA PRZEZ WSZYSTKIE OSOBY KORZYSTAJĄCYCH Z WYCIĄGU. - Na terenie stacji można zakupić środki ochrony osobistej, takie jak przyłbice i maseczki do osłony ust i nosa.
- Cyklicznie nadajemy komunikaty głosowe na temat zasad bezpieczeństwa, które należy zachować na terenie Stok Stacja Narciarska.
- Uruchomiliśmy dodatkowe kasy do zakupu biletów na kolej linową, oraz kasę do zakupu biletów na Stok Saneczkowy
- Zalecamy płatności bezgotówkowe we wszystkich punktach usługowych i kasach biletowych na terenie stacji narciarskiej.
- Ograniczyliśmy maksymalną liczbę osób przebywających jednocześnie na Stoku Saneczkowym dla dzieci oraz wprowadziliśmy limit czasowy korzystania z atrakcji. Szczegóły dot zakupu biletów oraz godzin wejścia w linku: Stok Saneczkowy dla Dzieci
- Zwrot kaucji za karnety odbywa się w recepcji Hotelu Stok****
- PROSIMY O STOSOWANIE SIĘ DO POLECEŃ OBSŁUGI W ZAKRESIE ZACHOWANIA ZASAD BEZPIECZEŃSTWA.
- Obowiązuje dezynfekcja rąk przy stanowiskach kasowych.
GASTRONOMIA
Funkcjonowanie obiektów gastronomicznych na terenie stacji w całości uzależniamy od rozporządzeń właściwych Ministerstw oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
- Przestrzegamy obowiązku zasłaniania nosa i ust oraz dezynfekcji dłoni podczas pracy i Was również o to prosimy.
- Wszystkim pracownikom punktów gastronomicznych zapewniamy środki ochrony indywidualnej – maseczki, rękawiczki oraz środki do dezynfekcji.
- W karczmie, przy stoisku zewnętrznym umieściliśmy i regularnie uzupełniane dozowniki z płynem dezynfekującym prosimy
o dezynfekcję rąk. - W karczmie oraz stoisku przed karczmą wydajemy posiłki na wynos
- Podczas stania w kolejkach do karczmy, w karczmie, przed stoiskiem gastronomicznym na zewnątrz prosimy o zachowanie dystansu 1,5 m.
- W karczmie podczas dokonywania zamówień i w oczekiwaniu na zamówienie może przebywać max 5 osób.
- Przed wejściem do karczmy na drzwiach wprowadziliśmy sygnalizację określającą możliwość wejścia i dokonania zakupu na wynos, kolor zielony – można wejść, kolor czerwony poczekaj przed wejściem.
- PROSIMY O STOSOWANIE SIĘ DO POLECEŃ OBSŁUGI W ZAKRESIE ZACHOWANIA ZASAD BEZPIECZEŃSTWA.
CELEM WDRAŻANYCH PROCEDUR JEST:
- Zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników (obsługi), gości / klientów stacji narciarskiej.
- Minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników / obsługi oraz gości / klientów.
- Kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.
- Ograniczenie występowania sytuacji mogących doprowadzić do transmisji wirusa SARS-CoV-2.
Co zrobić jeśli poczujesz się żle
- Jeśli Twój stan zdrowia budzi wątpliwości bądź nie czujesz się najlepiej to prosimy o szczególne zachowanie ostrożności i w miarę możliwości
o pozostanie w domu, tak by nie narażać siebie jak i innych osób. - Zgodnie z zaleceniami służb sanitarnych kraju, w przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby, takich jak wysoka gorączka, uporczywy kaszel, duszności, kłopoty z oddychaniem, jak najszybciej skontaktuj się z Twoim lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej za pośrednictwem teleporady. Lekarz może zlecić Ci test na koronawirusa. Lista placówek, w których możesz uzyskać teleporadę znajdziesz na stronie www.pacjent.gov.pl. Jeśli Twój stan jest ciężki zadzwoń na numer alarmowy 112 lub 999 i uprzedź, że możesz mieć koronawirusa.
WYTYCZNE DLA BRANŻY
Treść wytycznych dla branży stoków narciarskich przygotowana przez Ministerstwo Rozwoju Pracy i Technologii oraz Głównego Inspektora Sanitarnego znajduję się pod następującym linkiem: https://www.gov.pl/web/rozwoj-praca-technologia/stoki-narciarskie